Patronii din HoReCa solicită Guvernului redeschiderea urgentă a restaurantelor. Cât de afectată este industria ospitalității?

Patronii din HoReCa solicită Guvernului redeschiderea urgentă a restaurantelor. Cât de afectată este industria ospitalității?
Reprezentanții HoReCa solicită redeschiderea restaurantelor in interior, pentru evitarea colapsului economic în această ramură / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2021, 13:37

Patronii de hoteluri și restaurante invocă riscul de faliment care amenință peste jumătate din operatorii din domeniu într-o scrisoare deschisă adresată Executivului, prin care solicită redeschiderea de urgență a restaurantelor în interior. Mai mult, reprezentanții HoReCa solicită scoaterea acestora din categoria spațiilor închise odată depășită incidența de trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus la mia de locuitori.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită redeschiderea imediată a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară, potrivit unei scrisori deschise adresată premierului, ministrului Sănătăţii şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Reprezentanții HoReCa vor și și scoaterea acestor unități de sub interdicția de funcționare în localitățile unde incidența cazurilor confirmate de COVID-19 este de peste 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

„Redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă”

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Potrivit HORA, redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă în unităţile în care se respectă reglementările sanitare.

În susținerea solicitării privind redeschiderea restaurantelor la interior, reprezentanții HORA invocă menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi. „Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, potrivit scrisorii transmise de organizaţia patronală a restaurantelor.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România atrage atenția asupra impactului covârșitor al pandemiei COVID-19 în asupra HoReCa, industrie în care activau, înainte de apariția virusului, 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, care angajau aproximativ 190.000 de salariaţi, adică 10% din numărul total al angajaţilor care activează în sectorul privat.

„Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”, se arată în documentul citat, în care HORA cere o întrevedere conducerii Guvernului, pentru a discuta aceste aspecte.

Organizaţia patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajaţi şi aport consum) şi 0,74% impact financiar indirect (furnizori şi investiţii)

Ghidul de implementare a scheme de ajutor, în așteptare

Aproximativ 73.200 de operatori din domeniul HoReCa a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 ar urma să beneficieze de schema de ajutor, cu un buget estimat la 500 de milioane de euro, din bugetul de stat, aprobată de Guvern în ultima ședință de anul trecut și publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie. Conform Ordonanței de Urgență nr.224/2020, de această măsură ar urma să beneficieze 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, și citate în textul ordonaneței, numărul total de înnoptări, români și străini, în structurile de primire turistice a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproximativ 80%. Scăderea circulației turistice a avut repercusiuni și asupra volumului de activitate, respectiv asupra cifrei de afaceri.

Datele Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, citate în documentul guvernamental arată că:

  • a) în privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili, – 64,8%, urmați de contribuabilii mijlocii, – 48,4% și de cei mici, – 36,8%;
  • b) în privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii, – 40,5%, urmați de contribuabilii mici, – 32,2% și de cei mari, – 27,8%;
  • c) în privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mari, – 71,4%, urmați de cei mijlocii, 62,8% și de cei mici, 51,6%.

Conform ordonanței, semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare.

În termen de 30 de zile de la data publicării ordonanței de urgență, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va emite, prin ordin, Ghidul de implementare a schemei, care se publică în Monitorul Oficial al României.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunțase, înainte de aprobarea schemei de finanțare, că, pe viitor, se va lupta ca banii pentru aceastp schemă să provină din fonduri europene, pentru că suma de 500 de milioane de euro este una „colosală, mai ales într-un an infernal bugetar” .

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?